HTML

TIG

Ezt a blogot oktatási céllal a Tömötkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola diákjainak hoztam létre, így az információ mindenki számára elérhető...

"Közlekedj ÖKOsan!"

2011.07.03. 09:02 KSZT

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium ismét rajz-, és fotópályázatot hirdet a 2011. szeptember 16-22. között megrendezendő Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap alkalmából.

A pályázat mottója: "Közlekedj ÖKOsan!"
A pályázaton a mottóhoz kapcsolódó rajzokkal, fotókkal, és egyéb alkotásokkal lehet részt venni.
Pályázati kategóriák:
1. Rajzpályázat:
         óvodás egyéni és csoportos kategória
         kisiskolás egyéni és csoportos kategória (1-4. osztály)
         felső tagozatos egyéni és csoportos kategória (5-8. osztály)
2. Fotópályázat:
         felső tagozatos egyéni kategória (5-8. osztály)
         középiskolás egyéni kategória (9-12. osztály)
3. Családi kategória: 
Bármely, szabadon választott technikával készített alkotás, amelynek elkészítésében az összes benevezett családtag részt vett. [pl. 1 perces kisfilm, fotósorozat, makett vagy montázs/kollázs (max 50x50 cm), prózai mű, stb.]
A családi kategória nagymértékben épít a család alkotóerejére, teremtő gondolataira, ezért igen kevés megkötést tartalmaz. A pályázat lényege, hogy a család, miután elbeszélgetett a pályázati kiírásról, a megbeszélés nyomán közös munkával, együttműködve alkot, közösen létrehozva egyetlen pályaművet, amely közös munkájuk gyümölcse. A beküldött anyag melléklete a mű címe, a készítő családtagok neve, életkora és családban betöltött helye. (pl. nagyapa, nagybácsi, 3. gyerek)
A pályaművek témái:
Kérjük, hogy az alkotások az Európai Mobilitási Hét idei mottójával, a `Közlekedj ÖKOsan!" jelmondattal kapcsolatos üzenteket jelenítsenek meg.
A motorizált járművek, különösen a személygépkocsik előnyben részesítése a városi közlekedésben komoly egészségügyi kockázatokat rejthet. Ilyenek például a közlekedési balesetek miatti személyi sérülések; a szennyezett levegő okozta légzőszervi betegségek; a közlekedési zsúfoltság miatti stressz, az alvászavarokhoz, zaklatottsághoz vezető zajszennyezés továbbá a mozgás-szegény életmód miatti túlsúly vagy az egyre szélesebb kört érintő szív- és érrendszeri problémák.
Azok a gyerekek, akiket szüleik nap, mint nap autóval utaztatnak, nem szereznek elég tapasztalatot a városi gyalogos és tömegközlekedésben. Az Európai Mobilitási Hét rendezvényei kapcsán ezért szeretnénk minél több gyermeket és felnőttet arra ösztönözni, hogy közlekedjen "ÖKOsan", vagyis fenntartható módon gyalog, biciklin vagy tömegközlekedéssel. A szülőket pedig arra buzdítjuk, hogy a mindennapi "autós fuvarozás" helyett, ismertessék meg gyermekeikkel a tömegközlekedési lehetőségeket, mutassák meg nekik, hogyan kell helyesen gyalogosan vagy kerékpárral közlekedni, segítve ezzel a fiatalok önálló utazási készségének fejlődését.
Az autóval szemben az energiakímélő és kevésbé ártalmas közlekedési módok választása hozzásegít egészségünk megőrzéséhez, javíthatjuk környezetünk állapotát, és hozzájárulhatunk természeti értékeink védelméhez.
A közösségi közlekedés lehetőséget teremt arra is, hogy a gyerekek megtanulják társaikkal és a felnőttekkel szemben a helyes érintkezési és udvariassági formákat, valamint segíti felnőtté váláshoz mindenképpen szükséges tolerancia erősítését is.
A pályaművek elkészítése:
A rajzpályázatra A/3 vagy A/4 méretű, fekvő vagy álló rajzlapokon megvalósított művek nevezhetők. Az elkészítés technikája szabadon választott (pl.: vízfesték, tempera, olajfesték, filctoll, tollrajz, zsírkréta, pasztell, montázs, batikolás, kollázs, vegyes technika stb.). A rajzpályázatra egy alkotó kizárólag egyetlen alkotással pályázhat. A beküldött anyagot nem szükséges képkerettel ellátni.
A fotópályázatra legfeljebb 3 alkotással vagy egyetlen maximum 5 darabból álló fotósorozattal lehet pályázni. A pályaműveket papír alapon vagy digitális változatban CD vagy DVD lemezre másolva jpg formátumban, legalább 1800x1200 pixel felbontásban, legalább 2 Mb-os és legfeljebb 8 Mb-os file méretben kérjük beküldeni. A papír alapú anyagot minimum 13x18 cm-es méretben kell elkészíteni. Fekete-fehér és színes papírképek egyaránt beküldhetők. Digitális fotók és nyomatok egyaránt szerepelhetnek a pályaművek között. A papír alapú fotókat semmilyen hordozó anyagra nem szükséges felragasztani.
Pályaműként csak olyan alkotás küldhető be, amely más pályázaton még nem vett részt.
Kérjük, hogy a rajzok és fényképek hátulján jól olvashatóan tüntessék fel az alkotás címét, a pályázó egyén vagy csoport nevét, pontos postai címét, telefonszámát (illetve a szülő, gondviselő, vagy felkészítő pedagógus telefonszámát). Kérjük, írják rá a pályázó(k) pontos születési adatait (év, hónap, nap), az iskola/óvoda nevét és címét, az évfolyamot/osztályt is feltüntetve, valamint a felkészítő pedagógus nevét, e-mail címét. (a hiányos adatokat tartalmazó pályaműveket nem bíráljuk!) A nyerteseket telefonon és e-mailben értesítjük.
Pályázat benyújtása: A pályázati anyagokat az alábbi címre kérjük postázni:
Nemzeti Fejlesztési Minisztérium , "Európai Mobilitási Hét" rajz- és fotópályázat, 1440 Budapest, Pf. 1.
A pályázatok postára adási határideje: 2011. július 15. éjfél.
A határidő lejárta után elküldött pályázatokat a zsűri nem veszi figyelembe.
Az alkotásokat korosztályonként egyéni és csoportos, valamint családi kategóriában értékeljük és jutalmazzuk. A legsikeresebb művek alkotóit kerékpárral jutalmazzuk. A fődíjakon túl, a Bíráló Bizottság döntése alapján különdíjak (rollerek, könyvvásárlási utalványok) is gazdára találnak. A Bíráló Bizottság fenntartja magának a jogot, hogy a pályaművek értékelésekor egyes korosztályokat és kategóriákat összevonhat, illetve további díjazási módokat állapíthat meg. A legjobb alkotásokból a pályázat kiírói kiállítást rendeznek. A pályázat postázásával a pályázó törvényes képviselője hozzájárul ahhoz, hogy a pályamű a kiállításon, illetve a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium non-profit kiadványában megjelenjen az alkotó nevének és életkorának feltüntetésével.
A díjátadó ünnepségre az Európai Mobilitási Hét ideje alatt (2011. szeptember 16-22.) kerül sor. A rendezvény pontos időpontjáról és helyszínéről a díjazott alkotókat, illetve oktatási intézményüket tájékoztatjuk. Az ünnepségre vidékről meghívott gyerekek és egy felnőtt kísérőjük útiköltségét (vonat- illetve autóbuszjegyét) a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium számla ellenében megtéríti. A beérkezett alkotásokat nem küldjük vissza. A pályaművek 2011. október 30-ig átvehetők a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban (Budapest I. kerület, Vám utca 5-7.
További információk:
Részletes felvilágosítás a 06-1-795-3491-es telefonszámon vagy a krisztina.babicz@nfm.gov.hu e-mail címen.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tomorkeny.blog.hu/api/trackback/id/tr933034062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.